poniedziałek, 3 marca 2014

Cannelloni z mięsem mielonym

Witam,
zapraszam na włoski makaron.


Będziecie potrzebować:

- 230 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- makaron cannelloni,
- puszka pomidorów krojonych,
- jajko,
- parmezan,
- sól i pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- oregano i bazylia,
- ser tarty gran padano.
- cebula,
- masło klarowane,
- dwa ząbki czosnku,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Na maśle blanszuję cebulę.


2. Dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku.


3. Dorzucam mięso mielone i garść zielonej pietruszki.


4. Solę, pieprzę, i dosypuję obie papryki oraz oregano i bazylię.


5. Mieszam bardzo dokładnie rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką.


6. Makaron obgotowuję w lekko osolonym wrzątku (do momentu, aż "spłynie" z niego cała mąka).


7. W miseczce mieszam pomidory i jajko.


8. Usmażone mięso mieszam z pokrojonym w kosteczkę parmezanem.

9. Faszeruję nim kawałki makaronu i ustawiam pionowo w naczyniu żaroodpornym.


10. Zalewam pomidorami.


11. Posypuję tartym serem.


12. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekam 25-30 minut.


Podaję zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz