Witam,
zapraszam na włoski makaron.
Będziecie potrzebować:
- 230 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- makaron cannelloni,
- puszka pomidorów krojonych,
- jajko,
- parmezan,
- sól i pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- oregano i bazylia,
- ser tarty gran padano.
- cebula,
- masło klarowane,
- dwa ząbki czosnku,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Na maśle blanszuję cebulę.
2. Dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Dorzucam mięso mielone i garść zielonej pietruszki.
4. Solę, pieprzę, i dosypuję obie papryki oraz oregano i bazylię.
5. Mieszam bardzo dokładnie rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką.
6. Makaron obgotowuję w lekko osolonym wrzątku (do momentu, aż "spłynie" z niego cała mąka).
7. W miseczce mieszam pomidory i jajko.
8. Usmażone mięso mieszam z pokrojonym w kosteczkę parmezanem.
9. Faszeruję nim kawałki makaronu i ustawiam pionowo w naczyniu żaroodpornym.
10. Zalewam pomidorami.
11. Posypuję tartym serem.
12. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekam 25-30 minut.
Podaję zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz