czwartek, 27 lutego 2014

Kurczak w lawendzie

Witam,
zapraszam na wyjątkowego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- dwie kurze nogi,
- dwie łyżki suszonej lawendy,
- cztery łyżki oliwy ziołowej,
- cztery łyżki miodu,
- tymianek,
cytryna,
- sól.


Wykonanie:

1. Lawendę rozbijam w moździerzu.


2. Wrzucam do miseczki, wlewam miód.


3. Wlewam też oliwę.


4. Dodaję skórkę startą z cytryny i sok cytrynowy.


5. Kurczaka myję dokładnie. Solę go i wkładam do plastikowego pudełeczka (ważne, żeby miało szczelne zamknięcie).


6. Oliwą miodową polewam kurczaka. Zamykam pudełko.


7. Kurczaka marynuję do 4 godzin, często przewracając pudełko.


8. Po tym czasie wykładam kurczaka do żaroodpornej formy i zalewam go oliwą z marynaty.


9. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.


10. Piekę 50 minut, kilka razy przewracając.


Pyszne i pachnące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz