Witam,
zapraszam na małą przekąskę.
Będziecie potrzebować:
- 50 gram mąki pszennej,
- 50 gram mąki kukurydzanej,
- bułka tarta do panierowania,
- dwie kulki mozzarelli (razem 125 gram),
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
i dodatkowo, do przybrania i na sos:
- świeża pietruszka,
- pomidory suszone w oliwie (40 gram),
- oliwa paprykowa (3 łyżki).
Wykonanie:
1. Zaczynam od zrobienia sosu. Pomidory wsypuję do blendera lub wysokiego pojemnika.
2. Miksuję dolewając po trochu oliwę papryczkową. Wstawiam do lodówki (może tam stać do trzech dni).
3. Teraz ciasto. Do miski wsypuję obie mąki.
4. Do miseczki wbijam jajko, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie.
5. Wlewam jajko do mąk.
6. Wlewam jeszcze 150 ml zimnej wody.
7. Mozzarellę kroję w plastry i na połowę (jak na zdjęciu).
8. Wrzucam mozzarellę do ciasta. Delikatnie mieszam widelcem.
9. Mozzarellę wyjmuję za pomocą widelca z ciasta i wrzucam do miseczki z bułką tartą.
10. Panierowane serki układam na talerzu.
11. Pietruszkę drę na mniejsze kawałki.
12. Na patelni rozgrzewam oliwę, listki pietruszki chwilę frytuję pod przykryciem, wyjmuję na papierowy ręcznik
13. Na tą samą oliwę wkładam mozzarellę. Smażę NIE DŁUŻEJ niż 30 sekund bo ser wypłynie poza panierkę.
Podaję koniecznie ciepłą, posypaną pietruszką i z sosem pomidorowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz