czwartek, 23 stycznia 2014

Klopsiki w lekko pikantnym sosie

Witam,
zapraszam na danie makaronowe rodem z Alzacji.


Będziecie potrzebować:

- 150 gram boczku,
- cebula,
- suszona pietruszka i tymianek,
- dwie łyżki kaparów,
- dwa ogórki konserwowe,
- 30 gram masła,
- 30 gram mąki + dwie łyżki do mięsa,
- rosół z kostki,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- 175 ml czerwonego wina,
- sól i pieprz,
- jajko,
- 300 gram mięsa mielonego.


Wykonanie:

1. Boczek kroję w drobną kostkę.


2. Cebulę siekam dość drobno.

3. Rozgrzewam dwie łyżki oliwy i podsmażam na niej boczek.

4. Dorzucam cebulę.

5. Dorzucam po dużej szczypcie pietruszki i tymianku.

6. Odkładam zrumieniony boczek do miseczki.


7. Kapary odsączam i kroję na połówki.

8. Ogórki kroję w drobną kostkę.


9. Na patelni po boczku rozpuszczam masło.

10. Dosypuję do niego mąkę.

11. Mieszam bardzo intensywnie.

12. Jeśli jest za gęste, dodaję jeszcze troszeczkę masła. Aby to sprawdzić, przestaję mieszać na chwilę. Gdy pojawią się bąbelki, konsystencja jest dobra.


13. Dolewam ciepły rosół.

14. Mieszam bardzo intensywnie, żeby rozprowadzić wszystkie grudki.

15. Ciągle gotując, dokładam koncentrat pomidorowy. Mieszam.

16. Dolewam wino.

17. Sos solę i pieprzę.

18. Sos przecedzam do większej patelni.

19. Dodaję do niego usmażony boczek, kapary i ogórki. Mieszam. Ogrzewam jeszcze 3 minuty.

20. Do mięsa wsypuję sól i pieprz, dodaję jajko i  dwie łyżki mąki.


21. Smażę klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. 


22. Wlewam sos do usmażonych klopsów i podgrzewam jeszcze kilka minut.


23. Makaron gotuję al' dente.

Sos podaję razem z ciepłym makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz