wtorek, 3 grudnia 2013

Spaghetti z brokułami

Witam,
zapraszam na nieco pikantne spaghetti.


Będziecie potrzebować:

- makaron spaghetti,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 ząbków czosnku,
- sól i pieprz,
- 1 strąk czerwonego chilli (suszonego),
- główka brokułów,
- świeża bazylia,
- 125 ml wody,
- odrobina soku z cytryny,

Wykonanie:

1. Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu.


2. Czosnek obieram, kroję w jak najcieńsze plasterki.

3. Czosnek wrzucam na rozgrzaną patelnię, na oliwę.

4. Na patelnię wrzucam drobno posiekaną papryczkę chilli (bez pestek).

5. Gdy już czosnek lekko zbrązowieje, dokładam brokuła podzielonego na mniejsze kwiatki. Chwilę podsmażam mieszając.

6.  Podlewam wodą, przykrywam pokrywką i duszę jakieś 7 minut, od czasu do czasu mieszając.


7. Dokładam na  patelnię odsączony makaron. Smażę razem 3 minuty.



8. Na koniec dorzucam pokrojoną bazylię.




Wyłączam palnik, przyprawiam solą i pieprzem, polewam odrobiną soku z cytryny i oliwą czosnkową. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz