poniedziałek, 30 grudnia 2013

Makaron z cytryną i serem feta

Witam,
zapraszam na makaron z niecodziennym dodatkiem.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram makaronu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- pięć łyżek startego parmezanu,
- kilka listków bazylii,
- 200 gram sera feta,
- 2 łyżki orzeszków laskowych.


Wykonanie:

1. Gotuję makaron al dente.


2. Do miseczki wlewam oliwę.

3. Dosypuję skórkę ze sparzonej cytryny.


4. Wlewam sok z cytryny.

5. i wsypuję ser.

6. Oraz całe liście bazylii.

 7. i uprażone na suchej patelni, lekko pokruszone orzechy.


 8. Do miseczki wlewam 3 łyżki wody, w której gotuje się makaron.


9. Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka, zmniejszam mocno palnik.

10. Dokładam mocno rozdrobnioną fetę. Mieszam, ciągle podgrzewając, aż parmezan się rozpuści.

Danie podaję bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz