piątek, 20 grudnia 2013

Kotlety mielone z parmezanem

Witam,
zapraszam na trochę nieklasyczne kotlety.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram mięsa mielonego,
- jajko,
- cebula dymka,
- por,
- sól i pieprz,
- bazylia i majeranek,
- bułka tarta,
- ser parmezan.


Wykonanie:

1. Do miski wrzucam mięso, jajko, bazylię, majeranek, sól i pieprz.


2. Mieszam dokładnie.

3. Dodaję 3 łyżki bułki tartej. 
  


4. Na patelni blanszuję posiekany por i cebulę.

5. Dodaję je do mięsa. Mieszam.

6. Parmezan kroję na kawałki wielkości 1x1x2 cm.
 
7. Formuję kotleciki niedużej wielkości (jak piłka do ping-ponga) i wciskam wewnątrz każdego po kawałku parmezanu.


8. Gotowy kotlecik obtaczam w bułce tartej.

 9. Smażę na tej samej patelni, co cebule.


10. Często przewracam.

Klasyczne mielone, a po przekrojeniu wypływa z nich roztopiony ser. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz