środa, 27 listopada 2013

Warzywa w panierce

Witam,
zapraszam na zdrowe i pyszne warzywa.


Będziecie potrzebować:

- bułka tarta,
- mąka kukurydziana,
- mleko,
- jajko,
- sól i pieprz,
- kurkuma,
- suszona pietruszka i oregano.


- świeże warzywa (u mnie kalafior, cebula i marchewka).

Wykonanie:

1. Kalafior i marchewkę obgotowuję 8 minut w posolonej wodzie.


2. W blenderze mieszam jajko, przyprawy, sól i pieprz.

3. Dolewam 250 ml mleka. Mieszam.

4. Przelewam do miski.

5. Dokładam, na zmianę mieszając, po łyżce mąki i bułki.

6. Mi wyszło 6 łyżek mąki i 5 łyżek bułki. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

7. Wkładam do niego krążki cebuli.

8. Krążki dokładnie obtaczam w cieście i zostawiam na kilka minut, żeby dokładnie przyległo.

9. Tak samo robię z zimnym, odsączonym kalafiorem oraz marchewką.

10. Układam warzywa na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podaję z dowolnym sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz