Witam,
zapraszam na zdrowe i pyszne warzywa.
Będziecie potrzebować:
- bułka tarta,
- mąka kukurydziana,
- mleko,
- jajko,
- sól i pieprz,
- kurkuma,
- suszona pietruszka i oregano.
- świeże warzywa (u mnie kalafior, cebula i marchewka).
Wykonanie:
1. Kalafior i marchewkę obgotowuję 8 minut w posolonej wodzie.
2. W blenderze mieszam jajko, przyprawy, sól i pieprz.
3. Dolewam 250 ml mleka. Mieszam.
4. Przelewam do miski.
5. Dokładam, na zmianę mieszając, po łyżce mąki i bułki.
6. Mi wyszło 6 łyżek mąki i 5 łyżek bułki. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
7. Wkładam do niego krążki cebuli.
8. Krążki dokładnie obtaczam w cieście i zostawiam na kilka minut, żeby dokładnie przyległo.
9. Tak samo robię z zimnym, odsączonym kalafiorem oraz marchewką.
10. Układam warzywa na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podaję z dowolnym sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz