piątek, 15 listopada 2013

Schabowe zapiekane

Witam,
zapraszam na kotlety schabowe trochę inaczej.


Będziecie potrzebować:

- dwa duże kotlety schabowe,
- sól i pieprz,
- tarty ser,
- kawałek pora,
- kilka plasterków sera,
- świeża pietruszka,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie cebule,
- przyprawa do grilla, ostra papryka, oregano.


Wykonanie:

1. Schab dokładnie rozbijam tłuczkiem.


2. Rozklepane kotlety przekrawam na pół, solę i pieprzę. Odstawiam na chwilę.

3. Kroję cebulę w półplasterki.

4. Pora kroję w plasterki.

5. Dokładam do miski posiekaną drobno pietruszkę.

6. Dokładam też pokrojony w plasterki czosnek.


7. Na spód formy do zapiekanie wylewam dwie łyżki oliwy. Wkładam dwa kotlety i posypuję przyprawami.

8. Wykładam na kotlety połowę mieszanki cebuli.

9. Okładam plasterkami sera.

10. Wykładam pozostałe dwa kotlety i powtarzam kroki od punktu 8.

11. Całość posypuję tartym serem. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.

Zapiekam 45 minut. Podaję na gorąco. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz