środa, 30 października 2013

Krążki cebulowe I

Witam,
zapraszam na świetną przekąskę.


Będziecie potrzebować:

- dwie cebule,
- jajko,
- sól i pieprz,
- mleko,
- suszona bazylia i pietruszka,
- ostra papryka,
- olej do głębokiego smażenia.


Wykonanie:

1. Cebulę kroję w krążki szerokości 0,5 cm.


2. Solę i pieprzę.

3. Posypuję pietruszką, bazylią i papryką.

4.  Zalewam cebulę mlekiem.


5. Wbijam do tego jajko. Mieszam.

6. Cebulę partiami przekładam na talerz z bułką tartą.

7. Dokładnie obtaczam plastry w bułce. Zostawiam na chwilę na talerzu, żeby obeschły z reszty mleka.

8. Smażę w oleju.

9. Odsączam na ręczniku papierowym.

10. Z pozostałego mleka z jajkiem i bułki tartej zagniatam kulki, wielkości orzecha włoskiego.

11. Smażę w tym samym tłuszczu, co cebulę. Również odsączam na ręczniku papierowym.

Podaję jeszcze ciepłe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz