środa, 3 lipca 2013

Kapusta z kiełbasą

Witam,
zapraszam na typowo polskie danie obiadowe.


Będziecie potrzebować:

- 800 gram kapusty kiszonej (600 gr po odcedzeniu),
- jedna kiełbasa (wiejska, jałowcowa),
- 250 ml wina białego,
- sól, pieprz,
- 20 sztuk jałowca,
- trzy listki laurowe,
- jedna kostka rosołowa.


Wykonanie:

1. Kapustę odcedzam i wkładam do garnka.


2. Dolewam szklankę wina i dwie szklanki wody.


3. Włączam średni gaz. Dosypuję jałowiec i liście laurowe.


4. Lekko solę i mocno pieprzę.


5. Kiełbasę kroję na drobniejsze kawałki, wrzucam do garnka.


6. Dorzucam kostkę rosołową. Mieszam bardzo dokładnie.


7. Gotuję 15 minut na średnim ogniu często mieszając.

8. Przekładam do blachy. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Grzeję jeszcze 10 minut.


Kapusta z kiełbasą najlepiej smakuje z gotowanymi młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz