Witam,
zapraszam na pyszny wstęp do wielu ciekawych zup.
Będziecie potrzebować:
- botwinka,
- dwa skrzydełka,
- sól, pieprz,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- włoszczyzna.
Wykonanie:
1. Skrzydełka wrzucam do zimnej wody, stawiam na ogień.
2. Gdy się zacznie gotować dodaję jeden liść laurowy, trzy ziela angielskie i pieprz.
3. Włoszczyznę obieram, usuwam nieczystości i myję.
4. Wrzucam do rosołu, gotuję 10 minut. solę dopiero teraz.
5. Oczyszczoną botwinkę kroję na drobniejsze części. Do zupy wrzucam też oczyszczone buraczki, ale nie wrzucam końcówek liści.
6. Całość gotuję jeszcze 10 minut.
7. Gotową botwinkę przecedzam.
Barczyk jest doskonały zarówno na gorąco, na przykład z ravioli z grzybami, lub na zimno, jako chłodnik.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz