piątek, 12 lipca 2013

Boeuf Strogonow

Witam,
zapraszam na typowe polski danie.


Będziecie potrzebować:

- porcja wołowiny na gulasz (około 400 gram),
- dwie młode marchewki,
- półtora pora,
- dwa ząbki czosnku,
- 200 gram pieczarek,
- pół papryki,
- sól, pieprz,
- świeże zioła (estragon, oregano),
- papryka ostra i słodka, 
- kostka rosołowa,
- musztarda,
- trzy łyżki mąki.


Wykonanie:

1. Mięso siekam na mniejszą kostkę.


2. Posypuję pieprzem.


3. Oraz papryką ostrą i słodką.


4. Obsypuję mięso mąką, mieszam dokładnie.


5. Por kroję w w piórka.


6. Czosnek kroję bardzo drobno.


7. Rozgrzewam na patelni tłuszcz.


8. Wrzucam pora i czornek na chwilę.


9. Solę, by zatrzymać proces karmelizowania.


10. Dorzucam pieczarki.


11. Oraz pokrojoną w talarki marchew.


12. I posiekane zioła.


13. Mieszam dokładnie, a następnie dorzucam mięso.


14. Po około 10 minutach, gdy mięso nie jest już różowe, dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę.


15. Dokładam łyżkę musztardy, mieszam.


16 Na koniec dokładam kostkę rosołową.


17. Wlewam 500 ml wody.


18. Duszę na małym ogniu, często mieszając około 30 minut. Sos delikatnie sobie odparowuje.


Strogonowa nie solę na początku, aby mięso było miękkie i soczyste.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz