Witam,
zapraszam na cukier prawdziwie aromatyczny.
Będziecie potrzebować:
- cukier,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- imbir mielony,
- kardamon,
- owoce goi,
- daktyle,
- anyż,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Odmierzam 80 gram cukru.
2. Wrzucam do miski. Dodaję po dużej szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu i gałki.
3. Dodaję kilka pokrojonych drobno owoców goi , kilka roztłuczonych w moździerzu anyżków oraz goździków i mocno rozdrobnionego daktyla.
4. Mieszam dokładnie.
4b. Opcjonalnie - dodaję szczyptę barwnika i około 6 kropli wody. Mieszam.
5. Cukier wsypuję do słoika, zamykam i odstawiam na 48 godzin by aromaty się przeniknęły.
Cukier aromatyzowany przyprawami doskonale pasuje do kawy oraz do piernika.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz