wtorek, 18 czerwca 2013

Cukier aromatyzowany przyprawami

Witam,
zapraszam na cukier prawdziwie aromatyczny.


Będziecie potrzebować:

- cukier,
- goździki,
 - gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- imbir mielony,
- kardamon,
- owoce goi,
- daktyle,
- anyż,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).


Wykonanie:

1. Odmierzam 80 gram cukru.

2. Wrzucam do miski. Dodaję po dużej szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu i gałki.

3. Dodaję kilka pokrojonych drobno owoców goi , kilka roztłuczonych w moździerzu anyżków oraz goździków i mocno rozdrobnionego daktyla.

4. Mieszam dokładnie.

4b. Opcjonalnie - dodaję szczyptę barwnika i około 6 kropli wody. Mieszam.
5. Cukier wsypuję do słoika, zamykam i odstawiam na 48 godzin by aromaty się przeniknęły.

Cukier aromatyzowany przyprawami doskonale pasuje do kawy oraz do piernika.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz