Witam,
zapraszam na lekką i zdrową przekąskę, wyjątkową, prostą i na pewno dobrą dla dzieci.
Będziecie potrzebować:
> burgery:
- dwie ryby mrożone,
- ostra papryka,
- tymianek,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
- jajko,
- kaszka kukurydziana (lub bułka tarta).
> kanapki:
- bułki do hamburgerów,
- sałata,
- pomidor,
- ogórek,
- cebula.
>sos czosnkowy:
- trzy ząbki czosnku,
- szczypta pietruszki,
- sól, pieprz,
- majonez,
- jogurt naturalny.
Wykonanie:
1. Rybę rozmrażam i osuszam.
2. Kroję na malutkie kawałki.
3. Dwie łyżki kaszki namaczam w dwóch łyżkach wrzątku. Po 10 minutach do kaszki dodaję pokrojoną rybę, jajko, po pół łyżeczki papryki i tymianku, sól i pieprz do smaku oraz sok z połowy cytryny.
4. Formuję cztery kotlety, umieszczam je na papierze do pieczenia w piekarniku (środkowa półka).
5. Piekę aż się ze złocą. Odwracam.
6. Przygotowuję sos czosnkowy. Zmiażdżony czosnek i drobno pokruszoną pietruszkę zasypuję solą na kilka minut. Dodaję pieprz, majonez i pół łyżki jogurtu.
7. Bułki do burgerów przekrawam na pół.
8. Podpiekam je w piekarniku 1,5 minuty.
9. Następnie układam burgery w dowolnej kolejności, z dowolną ilością sosu czosnkowego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz