poniedziałek, 20 maja 2013

Burgery rybne

Witam,
zapraszam na lekką i zdrową przekąskę, wyjątkową, prostą i na pewno dobrą dla dzieci.



Będziecie potrzebować:

> burgery:
- dwie ryby mrożone,
- ostra papryka,
- tymianek,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
- jajko,
- kaszka kukurydziana (lub bułka tarta).



> kanapki:
- bułki do hamburgerów,
- sałata,
- pomidor,
- ogórek,
- cebula.


>sos czosnkowy:
- trzy ząbki czosnku,
- szczypta pietruszki,
- sól, pieprz,
- majonez,
- jogurt naturalny.


Wykonanie:

1. Rybę rozmrażam i osuszam.


2. Kroję na malutkie kawałki.


3.  Dwie łyżki kaszki namaczam w dwóch łyżkach wrzątku. Po 10 minutach do kaszki dodaję pokrojoną rybę, jajko, po pół łyżeczki papryki i tymianku, sól i pieprz do smaku oraz sok z połowy cytryny. 


4. Formuję cztery kotlety, umieszczam je na papierze do pieczenia w piekarniku (środkowa półka).


5. Piekę aż się ze złocą. Odwracam.


6. Przygotowuję sos czosnkowy. Zmiażdżony czosnek i drobno pokruszoną pietruszkę zasypuję solą na kilka minut. Dodaję pieprz, majonez i pół łyżki jogurtu.


7.  Bułki do burgerów przekrawam na pół.


8. Podpiekam je w piekarniku 1,5 minuty.


 9. Następnie układam burgery w dowolnej kolejności, z dowolną ilością sosu czosnkowego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz