środa, 22 stycznia 2020

Chałka

Witam,
zapraszam na domową chałkę.


Będziecie potrzebować:

- 250 ml mleka,
- 70 g cukru,
- torebka drożdży instant,
- 2 jajka,
- 500 g mąki,
- 60 g masła,
- szczypta soli.


Wykonanie:

1. Mąkę wsypuję do dużej miski.



2. Dodaję sól, cukier, jedno jajko i drożdże.


3. Dodaję  masło i mleko w temperaturze pokojowej. Mieszam dokładnie i ugniatam.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części.


5. Z każdej formuję wałek długości 2/3 blaszki.


6. Składam wałki w warkocz i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.


7. Smaruję rozkłóconym jajkiem.


8. Piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni C.


Wyjmuję z pieca, odstawiam do przestygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz