Witam,
zapraszam na domową chałkę.
Będziecie potrzebować:
- 250 ml mleka,
- 70 g cukru,
- torebka drożdży instant,
- 2 jajka,
- 500 g mąki,
- 60 g masła,
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Mąkę wsypuję do dużej miski.
2. Dodaję sól, cukier, jedno jajko i drożdże.
3. Dodaję masło i mleko w temperaturze pokojowej. Mieszam dokładnie i ugniatam.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części.
5. Z każdej formuję wałek długości 2/3 blaszki.
6. Składam wałki w warkocz i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
7. Smaruję rozkłóconym jajkiem.
8. Piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjmuję z pieca, odstawiam do przestygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz