Witam,
zapraszam na pyszny sos.
Będziecie potrzebować:
- kalafior,
- dymka,
- ząbki czosnku,
- śmietanka 12%,
- sól i pierz,
- cukier brązowy,
- koper włoski,
- imbir, gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
1. Rozdrobnioną dymkę oraz czosnek podsmażam na oliwie. Nie dopuszczam do zarumienienia się!
2. Dosypuję po szczypcie wszystkich przypraw, oraz trochę cukru i sporo soli.
3. Wlewam pół szklanki wody, wrzucam kalafior. Gotuję 15 minut.
4. Ugotowany kalafior odstawiam do ostygnięcia. Następnie blenduję go dokładnie.
5. Dolewam pół szklanki śmietanki, zagotowuję.
Sos jest doskonały na ciepło, do pieczeni i na zimno, jako dip do chipsów.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz