Witam,
zapraszam na dodatek do jesiennej herbaty.
Będziecie potrzebować:
- 100 gram malin,
- 100 gram jagód,
- 100 gram jeżyn,
- pół cytryny,
- 250 gram cukru pudru.
Wykonanie:
1. Maliny, jeżyny i jagody wrzucam do garnka.
2. Zalewam 200 ml zimnej wody.
3. Wciskam sok z połowy cytryny i dosypuję cukier.
4. Wstawiam na bardzo mały palnik. Gotuję pod przykryciem 2,5 godziny.
5. Przecedzam przez sito.
6. Owoce, które są na sicie przecieram łyżką do soku.
7. Zagotowuję raz jeszcze.
Przelewam do wyparzonych słoików. Zakręcam i przewracam je do góry dnem żeby ostygły.
Najlepiej smakują dwie łyżki dodane do herbaty w pochmurny dzień.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz