Witam,
zapraszam na zdrowe danie.
Będziecie potrzebować:
- 350 gram filetu z dorsza,
- sól i pieprz,
- mleko,
- białe wino,
- jajko,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- koperek,
- zielona pietruszka,
- świeży tymianek.
- sucha bułka,
- mąka,
- masło,
- bułka tarta,
- trochę włoszczyzny.
Wykonanie:
1. Dorsza kroję na mniejsze części.
2. Bułkę namaczam w mleku.
3. Kroję cebule na drobniejsze części.
4. Do tego obrywam tylko listki z tymianku.
5. oraz oczyszczam czosnek.
6. Wszystko wrzucam do blendera, mielę dość długo.
7. Dodaję jajko i odciśniętą z mleka bułkę.
8. Solę i pieprzę.
9. Dosypuję dwie łyżki bułki tartej. Mieszam.
10. W garnku nastawiam wodę z odrobiną włoszczyzny.
11. Solę i pieprzę. Gotuję 15 minut.
12. Lepię kulki wielkości łyżki. Wkładam do gotującej włoszczyzny na 10 minut.
13. Ugotowane klopsy wyjmuję łyżką cedzakową.
14. W nowym garnku robię zasmażkę z mąki i margaryny.
15. Dolewam tyle wywaru z włoszczyzny, aby sos był lekko gęsty.
16. Dosypuję posiekany koperek.
17. Wkładam ugotowane już klopsy. Gotuję całość jeszcze 5 - 7 minut.
Podaję z ryżem.
Smacznego!















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz