środa, 23 stycznia 2019

Klopsy z dorsza w sosie koperkowym

Witam,
zapraszam na zdrowe danie.


Będziecie potrzebować:

- 350 gram filetu z dorsza,
- sól i pieprz,
- mleko,
- białe wino,
- jajko,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- koperek,
- zielona pietruszka,
- świeży tymianek.
- sucha bułka,
- mąka,
- masło,
- bułka tarta,
- trochę włoszczyzny.


Wykonanie:

1. Dorsza kroję na mniejsze części.


2. Bułkę namaczam w mleku.


3. Kroję cebule na drobniejsze części.


4. Do tego obrywam tylko listki z tymianku.


5. oraz oczyszczam czosnek.


6. Wszystko wrzucam do blendera, mielę dość długo.


7. Dodaję jajko i odciśniętą z mleka bułkę.


8. Solę i pieprzę.


9. Dosypuję dwie łyżki bułki tartej. Mieszam.


10. W garnku nastawiam wodę z odrobiną włoszczyzny.


11. Solę i pieprzę. Gotuję 15 minut.


12. Lepię kulki wielkości łyżki. Wkładam do gotującej włoszczyzny na 10 minut.


13. Ugotowane klopsy wyjmuję łyżką cedzakową.


14. W nowym garnku robię zasmażkę z mąki i margaryny.


15. Dolewam tyle wywaru z włoszczyzny, aby sos był lekko gęsty.


16. Dosypuję posiekany koperek.


17. Wkładam ugotowane już klopsy. Gotuję całość jeszcze 5 - 7 minut.


Podaję z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz