wtorek, 26 września 2017

Bułeczki drożdżowe

Witam.
zapraszam na śniadanie.


Będziecie potrzebować:

- 500 gram mąki,
- 150 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 70 gram roztopionego masła,
- 2 jajka,
- opakowanie drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- sól.


Wykonanie:

1. Do miski wsypuję mąkę.


2. Dodaję cukier i odrobinę soli.


3. Dosypuję drożdże, dodaję jedno jajko i masło.


4. Oraz wlewam mleko i zimną wodę.


5. Zagniatam dosyć sprawnie ciasto. Odstawiam na minimum 2 godziny do urośnięcia.


6. Z gotowego ciasta formuję małe bułeczki. Układam je z rozetkę.


7. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.


8. Piekę 15 minut.


Jem jak przestygną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz