Witam,
zapraszam na zupę z Ameryki Północnej.
Będziecie potrzebować:
- 0,5 kg topinamburu,
- dwa ząbki czosnku,
- cebulka dymka,
- mleko,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- rozmaryn,
- garść orzechów włoskich,
- masło,
- marchewka z bulionu.
Wykonanie:
1. W garnku rozgrzewam łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucam porwany na listki rozmaryn.
2. Dokładam posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, blanszuję.
3. W miedzy czasie obieram topinambur.
4. Kroję go w drobną kostkę, na chwilę wrzucam do cebuli.
5. Dolewam bulion. Gotuję 30 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
6. Mielę blenderem dość dokładnie.
7. Dolewam 100 ml mleka.
8. Wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę i obrane, przepołowione orzechy.
9. Solę i pieprze jeszcze do smaku.
Podgrzewam jeszcze chwilę ale nie zagotowuję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz