wtorek, 13 czerwca 2017

Krem z topinamburu

Witam,
zapraszam na zupę z Ameryki Północnej.


Będziecie potrzebować:

- 0,5 kg topinamburu,
- dwa ząbki czosnku,
- cebulka dymka,
- mleko,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- rozmaryn,
- garść orzechów włoskich,
- masło,
- marchewka z bulionu.


Wykonanie:

1. W garnku rozgrzewam łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucam porwany na listki rozmaryn.


2. Dokładam posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek, blanszuję.


3. W miedzy czasie obieram topinambur. 


4. Kroję go w drobną kostkę, na chwilę wrzucam do cebuli.


5. Dolewam bulion. Gotuję 30 minut. Odstawiam do ostygnięcia.


6. Mielę blenderem dość dokładnie.


7. Dolewam 100 ml mleka.


8. Wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę i obrane, przepołowione orzechy.


9. Solę i pieprze jeszcze do smaku.


Podgrzewam jeszcze chwilę ale nie zagotowuję.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz