piątek, 17 lipca 2015

Karmelowy popcorn

Witam,
zapraszam na deser popcornowy.


Będziecie potrzebować:

- 100 gram ziaren popcornu,
- trochę oleju,
- sól,
- 2/3 szklanki cukru,
- 50 gram masła.


Wykonanie:

1. Na rozgrzany olej wrzucam popcorn.


2. Pykam go pod przykryciem.


3. Przesypuję do miski. Zostawiam do ostygnięcia.


4. Do suchego garnka wsypuję cukier.


5. Stawiam na mały palnik.


6. Długo podgrzewam, często mieszając.


7. Gdy cukier nabierze już brunatnego koloru, dorzucam do niego masło.


8. Gotować jeszcze kilka minut już nie mieszając.


9. Za pomocą łyżki, przelewam karmel do miski z popcornem.


10. Mieszam łyżką tak, aby cały popcorn obtoczył się w gorącym karmelu.


11. Za pomocą dwóch łyżek kształtuję kulki wielkości piłeczek pingpongowych.


Odkładam kulki do lodówki na około godzinę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz