Witam,
zapraszam na moją zupę.
Będziecie potrzebować:
- 250 gram grochu całego,
- sól i pieprz,
- cebula,
- dwa ziemniaki,
- seler, por pietruszka,
- marchewka,
- koperek,
- 300 gram boczku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek.
Wykonanie:
1. Groch myję bardzo dokładnie. Przesypuję do małej miski. Zalewam wrzątkiem do wysokości 1 cm nad poziom grochu.
2. Odstawiam na noc, albo przynajmniej na 10 godzin.
3. Groch razem z wodą w której się moczył przelewam do garnka. Dolewam zimnej wody do objętości dwóch litrów. Nie wstawiam jeszcze na palnik!
4. Dodaję por, cebulę, pietruszkę, seler i pokrojoną w plasterki marchew.
5. Dorzucam ziele angielskie i liść laurowy.
6. Solę i pieprzę.
7. Wstawiam na gaz na 30 minut.
8. W międzyczasie kroję boczek w drobną kostkę. Obsmażam go dość mocno i wrzucam razem z tłuszczem do gotującej się zupy.
9. Pod koniec wyjmuję z zupy por, cebulę, pietruszkę i seler. Dodaję posiekany koperek.
10. Sprawdzam, czy groch jest dobry. Jeśli nie, gotuję całość jeszcze kilka minut.
Posypuję z wierzchu majerankiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz