piątek, 1 maja 2015

Grochówka

Witam,
zapraszam na moją zupę.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram grochu całego,
- sól i pieprz,
- cebula,
- dwa ziemniaki,
- seler, por pietruszka,
- marchewka,
- koperek,
- 300 gram boczku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek.


Wykonanie:

1. Groch myję bardzo dokładnie.  Przesypuję do małej miski. Zalewam wrzątkiem do wysokości 1 cm nad poziom grochu.


2. Odstawiam na noc, albo przynajmniej na 10 godzin.


3. Groch razem z wodą w której się moczył przelewam do garnka. Dolewam zimnej wody do objętości dwóch litrów. Nie wstawiam jeszcze na palnik!


4. Dodaję por, cebulę, pietruszkę, seler i pokrojoną w plasterki marchew.


5. Dorzucam ziele angielskie i liść laurowy.


6. Solę i pieprzę. 


7. Wstawiam na gaz na 30 minut.


8. W międzyczasie kroję boczek w drobną kostkę. Obsmażam go dość mocno i wrzucam razem z tłuszczem do gotującej się zupy.


9. Pod koniec wyjmuję z zupy por, cebulę, pietruszkę i seler. Dodaję posiekany koperek.


10. Sprawdzam, czy groch jest dobry. Jeśli nie, gotuję całość jeszcze kilka minut.


Posypuję z wierzchu majerankiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz