Witam,
zapraszam na najbardziej polskie danie.
Będziecie potrzebować:
- trzy jajka,
- por,
- dwie marchewki,
- pietruszka,
- ziemniak,
- kawałek selera,
- trzy kwaśne jabłka,
- ogórki kiszone,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- sól i pieprz,
- majonez,
- musztarda,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka myjemy dokładnie w zimnej wodzie (jeszcze nie obieramy!).
2. Gotuję 20 minut w lekko osolonym wrzątku.
3. Do miski wsypuję odsączoną kukurydzę.
4. Dodaję odsączony groszek.
5. Wrzucam drobno posiekany por.
6. Oraz posiekaną zieloną pietruszkę.
7. i jabłka, obrane i pokrojone w kostkę.
8. Dodaję też posiekane, obrane ogórki (ja dałam cztery sztuki).
9. oraz pokrojone w kostkę, ugotowane na twardo jajka.
10. Dodaję trzy duże łyżki majonezu. Mieszam.
11. Gotowane warzywa odsączam. Zostawiam żeby przestygły.
12. Obieram warzywa, odkrawam końcówki.
13. Kroję w drobną kostkę.
14. Dodaję łyżeczkę musztardy, sól i pieprz.
15. Mieszam wszystko. Doprawiam według potrzeb.
Wstawiam do lodówki. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz