sobota, 28 marca 2015

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Witam,
zapraszam na najbardziej polskie danie.


Będziecie potrzebować:

- trzy jajka,
- por,
- dwie marchewki,
- pietruszka,
- ziemniak,
- kawałek selera,
- trzy kwaśne jabłka,
- ogórki kiszone,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- sól i pieprz,
- majonez,
- musztarda,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka myjemy dokładnie w zimnej wodzie (jeszcze nie obieramy!).


2. Gotuję 20 minut w lekko osolonym wrzątku.


3. Do miski wsypuję odsączoną kukurydzę.


4. Dodaję odsączony groszek.


5. Wrzucam drobno posiekany por.


6. Oraz posiekaną zieloną pietruszkę.


7. i jabłka, obrane i pokrojone w kostkę.


8. Dodaję też posiekane, obrane ogórki (ja dałam cztery sztuki).


9. oraz pokrojone w kostkę, ugotowane na twardo jajka.


10. Dodaję trzy duże łyżki majonezu. Mieszam.


11. Gotowane warzywa odsączam. Zostawiam żeby przestygły.


12. Obieram warzywa, odkrawam końcówki.


13. Kroję w drobną kostkę.


14. Dodaję łyżeczkę musztardy, sól i pieprz.


15. Mieszam wszystko. Doprawiam według potrzeb.


Wstawiam do lodówki. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz