wtorek, 23 grudnia 2014

Korzenny miód

Witam,
zapraszam na niepowtarzalny smak świąt.


Będziecie potrzebować:

- słoiczek miodu lipowego,
- pomarańcza,
- kilka goździków,
- laska wanilii,
- kilka kwiatków anyżu,
- laski cynamonu,
- kawałek świeżego imbiru.


Wykonanie:

1. Do wyparzonego, suchego słoika wkładam laski cynamonu.


2. Goździki wybieram tylko te, z pąkami (taką brązową kulką), żeby miały intensywniejszy smak.


3. Również wsypuję je do słoika.


4. Dokładam też kwiatki anyżu.


5. Laskę wanilii przekrawam na pół (w poprzek) i rozkrawam wzdłuż ale nie wyjmuję nasionek. Jeżeli jakieś zostaną na końcu noża, razem z laską wrzucam je do słoika.


6. Dodaję też obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki imbir.


7. Na koniec oparzam i obieram pomarańczę.


8. Odcinam od niej tę białą, gorzką skórkę.


9. Również wrzucam do słoika.


10. Całość zalewam miodem.


Słoik szczelnie zamykam. Odstawiam na kilka dni, żeby składniki się przeżarły. 

Taki miód doskonale nadaje się do pierników, do zimowej herbaty, ale i do pancakes-ów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz