Witam,
zapraszam na przepyszne ziemniaczki.
Będziecie potrzebować:
- 1 kilogram ziemniaków,
- sól i pieprz,
- 150 ml oliwy (u mnie ziołowa),
- 1 główka czosnku,
- dwie gałązki rozmarynu.
Wykonanie:
1. Ziemniaki myję dokładnie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nie obieram!
2. Ziemniaki kroję w kostkę o wielkości około 2 - 3 cm a następnie rozkładam na blasze.
3. Główkę czosnku dzielę na ząbki, również nie obieram. Wyrzucam tylko zewnętrze łupiny. Rozkładam ząbki pomiędzy kawałki ziemniaków.
4. Posypuję posiekanym rozmarynem,
5. oraz solą
6. i pieprzem.
7. Polewam oliwą i starannie mieszam.
Piekę ziemniaki przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Ziemniaczki powinny być rumiane z wierzchu, a w środku miękkie.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz