środa, 14 sierpnia 2013

Włoskie pieczone ziemniaczki

Witam,
zapraszam na przepyszne ziemniaczki.


Będziecie potrzebować:

- 1 kilogram ziemniaków,
- sól i pieprz,
- 150 ml oliwy (u mnie ziołowa),
- 1 główka czosnku,
- dwie gałązki rozmarynu.


Wykonanie:

1. Ziemniaki myję dokładnie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nie obieram!


2. Ziemniaki kroję w kostkę o wielkości około 2 - 3 cm a następnie rozkładam na blasze.


3. Główkę czosnku dzielę na ząbki, również nie obieram. Wyrzucam tylko zewnętrze łupiny. Rozkładam ząbki pomiędzy kawałki ziemniaków.


4. Posypuję posiekanym rozmarynem,


5. oraz solą


6. i pieprzem.


7. Polewam oliwą i starannie mieszam.


Piekę ziemniaki przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Ziemniaczki powinny być rumiane z wierzchu, a w środku miękkie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz