wtorek, 14 maja 2013

Sól cebulowa

Witam,
zapraszam do zrobienia całkiem łatwej soli cebulowej, która stanie się doskonałym dodatkiem do wielu dań.


Będziecie potrzebować:

- sól kuchenną,
- chilli,
- cebulę (może być prażona),
- kilka ziaren pieprzu,
- dwa ziela jałowca (opcjonalnie).

Wykonanie:

1. Cebulę, pieprz, jedną chilli bez pestek i jałowiec wkładam do blendera. 


2. Mielę dokładnie.


3. Dokładnie mieszam z trzema łyżkami soli kuchennej. Następnie wysypuję mieszankę na blachę na papier do pieczenia.


4. Suszę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 50 stopni C. Czasem mieszam.

Sól cebulowa doskonale nadaje się do różnego mięs. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz