wtorek, 29 lipca 2025

Pierogi ruskie bez zawijania

Witam,

zapraszam na pyszne danie.

Będziecie potrzebować:

- 350 g ziemniaków,

- 250 g twarogu,

- jajko,

- sól i pieprz,

- dwie cebule,

- kawałek boczku parzonego,

- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę wrzucam na łyżką rozgrzanego oleju.


2. Ziemniaki gotuję 20 minut w osolonym wrzątku.


3. Cebulę solę i pieprzę.


4. Zblanszowaną cebulę przekładam do miski.


5. Do tego dodaję odlane ziemniaki i odsączony twaróg.


6. Ugniatam łyżką do prasowania ziemniaków.


7. Solę i pieprzę.


8. Dokładam mocno wytopiony boczek i jajko. Zagniatam jeszcze chwilę.


9. Przekładam do małej keksówki.


11. Piekę w 200 stopniach C przez 45 minut.


Samczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz