środa, 21 grudnia 2022

Risotto z brukselką

 Witam,

zapraszam na risotto z zielonym dodatkiem.

Będziecie potrzebować:

- czerwona cebula,

- ryż do risotto,

- dwa ząbki czosnku,

- sól i pieprz,

- oliwa,

- koperek i pietruszka,

- kurkuma,

- majeranek,

- lubczyk,

- bazylia,

- 180 gram brukselki.



Wykonanie:

1. Cebulę kroję dość drobno, blanszuję ją na rozgrzanej oliwie.


 2. Dosypuję do niej 150 gram ryłu. Obsmażam go dokładnie.


3. Dokładam przekrojone na połówki brukselki.


4. Zalewam litrem gorącej wody.


5. Sole i pieprzę do smaku.


6. Dodaję przeciśnięty czosnek.


7. Dosypuję suszone przyprawy. Gotuję często mieszając 30 minut.


8. Posypuję pietruszką i koperkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz