czwartek, 16 września 2021

Sushi Bowl

 Witam,

zapraszam na bombę witaminową.

Będziecie potrzebować:

- torebka ryżu,

- majonez,

- sos słodkie chili,

- togarashi kupione w wasabi.com.pl,

- sezam biały i czarny,

- szczypiorek,

- dowolne kiełki,

kampyo (tykwa marynowana)kupiona w wasabi.com.pl,

- edamame kupione w wasabi.com.pl,

- kolorowa papryka,

awokado,

-oshinko (rzodkiew marynowana) kupiona w wasabi.com.pl,

- ogórek marynowany,

- marchew.


Wykonanie:

1. Mieszam dwie łyżki majonezu z jedną łyżką sosu słodkie chili.


2. Dodaję sos togarashi według potrzeby intensywności.


3. Sezam prażę na suchej patelni.


4. Szczypiorek siekam drobno.


5. Kiełki odsączam z zalewy jeśli są w słoiku i rwę na drobniejsze części.


6. Warzywa, które chcę dodać kroję w słupki 1 x 1 x 2 cm.


7. Ugotowany ryż odsączam, układam w głębokim talerzu.


8. Na wierzchu układam wybrane warzywa, zalewam sosem chili-mayo, posypuję prażonym sezamem oraz szczypiorkiem.


Podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem np. z surowym wędzonym łososiem, paluszkami rybnymi albo tuńczykiem z puszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz