sobota, 8 sierpnia 2015

Zupa szczawiowa

Witam,
zapraszam na smaczną zupę.

Będziecie potrzebować:

- 250 gram szczawiu,
- bulion na skrzydełkach,
- sól i pieprz,
- cztery jajka,
- zielona pietruszka,
- śmietana,
- masło klarowane.
- marchewka (gotowana w bulionie).


Wykonanie:

1. W jednym garnku podgrzewam bulion.


2. W drugim garnku, na odrobinie masła podduszam szczaw. Solę i pieprzę pod koniec duszenia.


3. Uduszony szczam wrzucam do gorącego bulionu. Gotuję jeszcze chwilę. Wyłączam palnik.


4. Przestygniętą zupę mielę blenderem.


5. Przecedzam ją przez gęste sitko.


6. Dokładam do zupy gotowaną marchewkę.


7. Wyłączam palnik. Wkładam do zupy łyżkę śmietany. 


8. Dosypuję pietruszkę.


9. Solę i pieprzę jeszcze według potrzeb.


10. Dokładam ugotowane na twardo jajka.


Podaję z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz