sobota, 21 lutego 2015

Kurczak z groszkiem i cebulką

Witam,
zapraszam na pysznego kurczaka.


Będziecie potrzebować:

- dwie nogi z kurczaka,
- 300 gram groszku (może być mrożony, ale nie z puszki),
- pięć cebulek szalotek,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- masło,
- tymianek,
- oliwa ziołowa.


Wykonanie:

1. Nogi kurczaka myję i pozbawiam skóry.


2. Posypuję solą i pieprzem. Odstawiam na minimum 3 godziny.


3. Smażę na rozgrzanej oliwie.


4. Po kilku chwilach posypuję tymiankiem, dokładam dwie łyżki masła i wciskam na udka czosnek.



5. Smażę do momentu, aż kurczak się doskonale zarumieni.


6. Dymki kroję na ćwiartki.


7. Na drugiej patelni, na rozgrzanym maśle lekko blanszuję cebulę.


8. Wsypuję do niej groszek i zalewam go 125 ml zimnej wody. Solę i pieprzę,


Gotuję mieszając aż połowa wody nie odparuję.

Podaję z gorącym kurczakiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz