Witam,
zapraszam na inną wersję ziemniaków.
Będziecie potrzebować:
- trzy duże ziemniaki (500 gram),
- cebula,
- ząbek czosnku,
- liść laurowy,
- jedna łyżka miękkiego masła,
- 200 gram wędzonego boczku,
- 100 ml białego wina,
- 250 gram żółtego sera.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram i ucieram na grubej tarce.
2. Boczek kroję w małą kostkę, wrzucam na gorącą patelnię.
3. Po dłuższej chwili dorzucam posiekaną cebulę, liść laurowy i przeciśnięty czosnek.
4. Dodaję wino i gotuję tak długo, aż płyn prawie się wygotuje.
5. Wrzucam ziemniaki, wyjmuję liść i czekam aż się zagotują.
6. Dorzucam pokrojony w kostkę ser. Wyłączam pilnik i mieszam dokładnie całość.
7. Makładam do wysmarowanych masłem mufinek.
8. Wstawiam na 20 - 25 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Jeśli wierzch się nie przyrumieni i nie ukażą się bąbelki, piekę jeszcze z 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz