poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ziemniaki zapiekane w mufinkach

Witam,
zapraszam na inną wersję ziemniaków.


Będziecie potrzebować:

- trzy duże ziemniaki (500 gram),
- cebula,
- ząbek czosnku,
- liść laurowy,
- jedna łyżka miękkiego masła,
- 200 gram wędzonego boczku,
- 100 ml białego wina, 
- 250 gram żółtego sera. 


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram i ucieram na grubej tarce.


2. Boczek kroję w małą kostkę, wrzucam na gorącą patelnię.


3. Po dłuższej chwili dorzucam posiekaną cebulę, liść laurowy i przeciśnięty czosnek.


4. Dodaję wino i gotuję tak długo, aż płyn prawie się wygotuje.


5. Wrzucam ziemniaki, wyjmuję liść i czekam aż się zagotują.


6. Dorzucam pokrojony w kostkę ser. Wyłączam pilnik i mieszam dokładnie całość.


7. Makładam do wysmarowanych masłem mufinek.


8. Wstawiam na 20 - 25 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.


Jeśli wierzch się nie przyrumieni i nie ukażą się bąbelki, piekę jeszcze z 10 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz