poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ogórki konserwowe

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz trzynasty.


Będziecie potrzebować:

- 3 kg małych, gruntowych ogórków,
- kawałek marchwi,
- cztery ząbki czosnku,
- szklanka octu 10 %,
- sól,
- cukier,
- ziele angielski i liść laurowy,
- pieprz w ziarenkach,
- gorczyca,
- kilka liści chrzanu oraz trochę otartego korzenia,
- koperek (mogą być baldachimy).



Wykonanie:

1. Do wyparzonych słoików (450 ml) ciasno wkładam umyte ogórki.


2. Dodaję koper i po kawałku obranej marchewki.


3. Do każdego słoika wsypuję po jednym liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Dodaję też po dwa obrane ząbki czosnku.


4. Wkładam też liść chrzanu i kawałek korzenia.


5. Z octu, dwóch szklanek wody, trzech łyżek cukru i dwóch łyżek soli gotuję zalewę. Przelewam do słoików. Szczelnie zakręcam. 


6. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz