Witam,
zapraszam na następny domowy ekstrakt.
Będziecie potrzebować:
- garść gniazdek anyżu,
- wódka.
Wykonanie:
1. Z gniazdek anyżu wyjmuję kilka ziarenek i przekrawam je na pół.
2. Połamane i mniejsze gniazdka kruszę jeszcze bardziej.
3. Pokrojone nasionka, pokruszone gniazdka oraz te całe, ładne anyżki, wrzucam do wyparzonej buteleczki.
4. Zalewam wódką do pełna.
5. Zakrywam i potrząsam butelką żeby się przemieszało. Wstawiam do szafki na 7 dni. Raz dziennie wyjmuję i potrząsam.
Ekstrakt jest w pełni gotowy po około miesiącu, ale już po siedmiu dniach jest pachnący i aromatyczny.
W trakcie jego używania możecie dodawać kolejne gniazdka anyżu i całość dopełniać wódką, odczekując by ekstrakt na nowo odciągnął.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz