Witam,
zapraszam na świetną przekąskę po raz drugi.
Będziecie potrzebować:
- cztery cebule,
- sól i pieprz,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka kukurydziana,
- mąka pszenna,
- jajko,
- mleko.
Wykonanie:
1. Cebule obieram.
2. Kroję w plastry grubości 7 mm.
3. Cebulę zalewam lodowatą wodą.
4. Po około godzinie cebulę można oczyścić z lekko przezroczystych błonek.
5. Do miski wsypuję trzy łyżki mąki kukurydzianej.
6. Dodaję trzy łyżki mąki pszennej.
7. Dodaję też sól, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam.
8. W drgiuj misce mieszam jajko z łyżeczką proszku do pieczenia.
9. Dodaję do tego 125 ml mleku i trzy łyżki mąki pszennej.
10. Krążki cebuli kolejno obtaczam, najpierw w mieszance mąk,
11. później w mleku z jajkiem,
12. a następnie znowu w mieszance mąk.
13. Smażę na rumiano w gorącym oleju. Odsączam na ręczniku papierowym.
Podaję gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz