poniedziałek, 15 grudnia 2014

Krążki cebulowe II

Witam,
zapraszam na świetną przekąskę po raz drugi.


Będziecie potrzebować:

- cztery cebule,
- sól i pieprz,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka kukurydziana,
- mąka pszenna,
- jajko,
- mleko.


Wykonanie:

1. Cebule obieram.


2. Kroję w plastry grubości 7 mm.


3. Cebulę zalewam lodowatą wodą.


4. Po około godzinie cebulę można oczyścić z lekko przezroczystych błonek.


5. Do miski wsypuję trzy łyżki mąki kukurydzianej.


6. Dodaję trzy łyżki mąki pszennej.


7. Dodaję też sól, pieprz i  łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszam.


8. W drgiuj misce mieszam jajko z  łyżeczką proszku do pieczenia.


9. Dodaję do tego 125 ml mleku i trzy łyżki mąki pszennej.


10. Krążki cebuli kolejno obtaczam, najpierw w mieszance mąk,


11. później w mleku z jajkiem,


12. a następnie znowu w mieszance mąk.


13. Smażę na rumiano w gorącym oleju. Odsączam na ręczniku papierowym.


Podaję gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz