Witam,
zapraszam na małe przyjęcie.
Będziecie potrzebować:
- popcorn,
- oliwa,
nr 1
- trzy łyżki masła,
- sól,
nr 2
- dwie łyżki masła,
- 10 gram sera Gran Primo,
- 15 gram sera parmezan,
- papryka ostra,
- bazylia,
nr 3
- cztery łyżki cukru,
- dwie łyżki cukru z wanilią.
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie, na patelni z pokrzewką robię popcorn. Gotowy dzielę na trzy.
2. Popcorn nr 1:
W garnku rozpuszczam masło.
3. Dosypuję solidną garść soli. Mieszam aż się rozpuści.
4. Wsypuję 1/3 popcornu do garna. Przykrywam i potrząsam bardzo intensywnie, aż cały popcorn się pokryje słonym masłem. Wysypuję do miski.
5. Popcorn nr 2:
Parmezan ucieram.
6. Dodaję do niego ser Gran Primo.
7. Rozpuszczam masło w tym samym garnku, co wcześniej.
8. Dosypuję do niego czubatą łyżkę papryki i dużą szczyptę bazylii.
9. Dodaję sery i mieszam intensywnie.
10. Dosypuję 1/3 popcorn i mieszam łyżką bardzo szybko, żeby topniejący ser nie posklejał popcornu. Wysypuję do miski.
11. Popcorn nr 3:
Na suchą patelnię wysypuję cukier i cukier z wanilią.
12. Smażę cukier kilka minut, aż się dobrze ugrzeje i zbrązowieje.
13. Zmniejszam ogień pod patelnią, dolewam dwie łyżki wody i mieszam intensywnie, aż cukier się rozpuści.
14. Wrzucam 1/3 popcornu na patelnię i mieszam. Wysypuję do miski.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz