poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Popcorn w trzech smakach

Witam,
zapraszam na małe przyjęcie.


Będziecie potrzebować:

- popcorn,
- oliwa,


nr 1

- trzy łyżki masła,
- sól,


nr 2

- dwie łyżki masła,
- 10 gram sera Gran Primo,
- 15 gram sera parmezan,
- papryka ostra,
- bazylia,


nr 3

- cztery łyżki cukru,
- dwie łyżki cukru z wanilią.


Wykonanie:

1. Na rozgrzanej oliwie, na patelni z pokrzewką robię popcorn. Gotowy dzielę na trzy.


2. Popcorn nr 1:
W garnku rozpuszczam masło.


3. Dosypuję solidną garść soli. Mieszam aż się rozpuści.


4. Wsypuję 1/3 popcornu do garna. Przykrywam i potrząsam bardzo intensywnie, aż cały popcorn się pokryje słonym masłem. Wysypuję do miski.


5. Popcorn nr 2:
Parmezan ucieram.


6. Dodaję do niego ser Gran Primo.


7. Rozpuszczam masło w tym samym garnku, co wcześniej.


8. Dosypuję do niego czubatą łyżkę papryki i dużą szczyptę bazylii.


9. Dodaję sery i mieszam intensywnie.


10. Dosypuję 1/3 popcorn i mieszam łyżką bardzo szybko, żeby topniejący ser nie posklejał popcornu. Wysypuję do miski.


11. Popcorn nr 3:

Na suchą patelnię wysypuję cukier i cukier z wanilią.


12. Smażę cukier kilka minut, aż się dobrze ugrzeje i zbrązowieje.


13. Zmniejszam ogień pod patelnią, dolewam dwie łyżki wody i mieszam intensywnie, aż cukier się rozpuści.


14. Wrzucam 1/3 popcornu na patelnię i mieszam. Wysypuję do miski.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz