Witam,
zapraszam na sezonowy sos kurkowy.
Będziecie potrzebować:
- 125 gram świeżych (nie z octu!) kurek,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- 200 ml białego wina,
- masło klarowane,
- sól i pieprz,
- masło klarowane,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 150 ml śmietany 30 %.
Wykonanie:
1. Kurki zalewam zimną wodą.
2. Na rozgrzanym maśle blanszuję cebulę.
3. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek. Chwilę duszę.
4. Wlewam wino. Odparowuję mniej więcej jego połowę.
5. Kurki wyjmuję z wody, płuczę jeszcze kilka razy żeby oczyścić z resztek piachu. Wyjmuję na ściereczkę kuchenną.
6. Dorzucam je do odparowanego wina. Uwaga! Kurak nie trzeba kroić. Jakie wrzucisz, takie będą.
7. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem.
8. Wlewam śmietankę. Chwilę podgrzewam.
9. Dokładam jogurt, mieszam i mocno podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia.
Podaję z makaronem, ale do ziemniaków też smakują. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz