wtorek, 15 lipca 2014

Sos kurkowy

Witam,
zapraszam na sezonowy sos kurkowy.


Będziecie potrzebować:

- 125 gram świeżych (nie z octu!) kurek,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- 200 ml białego wina,
- masło klarowane,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 150 ml śmietany 30 %.


Wykonanie:

1. Kurki zalewam zimną wodą.


2. Na rozgrzanym maśle blanszuję cebulę.


3. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek. Chwilę duszę.


4. Wlewam wino. Odparowuję mniej więcej jego połowę.


5. Kurki wyjmuję z wody, płuczę jeszcze kilka razy żeby oczyścić z resztek piachu. Wyjmuję na ściereczkę kuchenną.


6. Dorzucam je do odparowanego wina. Uwaga! Kurak nie trzeba kroić. Jakie wrzucisz, takie będą.


7. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem.


8. Wlewam śmietankę. Chwilę podgrzewam.


9. Dokładam jogurt, mieszam i mocno podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia.


Podaję z makaronem, ale do ziemniaków też smakują. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz