czwartek, 8 maja 2014

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą II

Witam,
zapraszam na zwyczajną - niezwyczajną zapiekankę po raz drugi.




Będziecie potrzebować:

- 120 gram kiełbasy,
- 100 ml śmietanki 12 %,
- koperek, lubczyk, pietruszka zielona,
- sól i pieprz,
- cebula,
- 50 gram sera cheddar,
- 200 gram makaronu (u mnie duże muszle).



Wykonanie:

1. Kiełbasę kroję w kostkę i podsmażam na oleju lub maśle.



2. W między czasie, wlewam do garnka śmietankę, dodaję 100 ml wody i po dużej szczypcie ziół. Zagotowuję.



3. Do przysmażonej lekko kiełbasy dodaję pokrojoną w piórka cebulę.




4. Makaron gotuję na prawie "al dente", odcedzam i wrzucam do miski.




5. Do makaronu dorzucam kiełbasę i blanszowaną cebulę.




6. Mieszam wszystko. Przekładam do naczynia żaroodpornego.




7. Zalewam masą śmietankową i obsypuję startym serem.




Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Zapiekam 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz