poniedziałek, 25 listopada 2013

Pieczony ziemniak

Witam,
zapraszam na tradycyjne ziemniaki w trochę innej wersji.


Będziecie potrzebować:

- pięć ziemniaków,
- pięć plastrów sera,
- sól i pieprz,
- ser tarty.
- cebula dymka,
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. Ziemniaki nadkrawam do połowy, na krzyż.

2. Podgotowuję w lekko osolonej wodzie przez maksymalnie 15 minut.


3. Ziemniaki układam w blaszce nakrojeniem do góry i upycham w nie pokrojoną w półplasterki cebulę.

4. Posypuję posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i tartym serem.

5. Z każdego plasterka sera odkrawam po dwa półcentymetrowe paski i układam je na ziemniakach. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 15 minut.


6. Po tym czasie ziemniaki przykrywam pozostałym serem. Podkręcam temperaturę do 220 stopni C i zapiekam jeszcze 5 minut.

Ziemniaki podaję gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz