Witam,
zapraszam na oryginalne bataty.
Będziecie potrzebować:
- bataty,
- ser żółty,
- salami lub krakowska,
- por,
- sól i pieprz,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ser tarty.
Wykonanie:
1. Por kroję w plasterki.
2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę.
3. Smażę ją chwilę, aż się zblanszuje, ale nie zbrązowieje.
4. Bataty obieram.
5. Batata kroję (nie do końca!) w plastry grubości 0,5 cm.
6. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
7. Bataty wkładam do foremki i polewam oliwą.
8. Zapiekam 1,5 godziny.
9. W tym czasie ser żółty kroję w kwadraty 3x3 cm.
10. Pasterki salami kroję na cztery.
11. Do upieczonych batatów Wkładam po kawałku salami w co drugie nacięcie.
12. W pozostałe nacięcia wkładam ser.
13. Całość obkładam porami. Solę i pieprzę dość obficie.
14. Posypuję startym serem i jeszcze 10 minut zapiekam.
Bataty idealnie smakują z paluszkami rybnymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz