poniedziałek, 28 października 2013

Pieczony batat

Witam,
zapraszam na oryginalne bataty.


Będziecie potrzebować:

- bataty,
- ser żółty,
- salami lub krakowska,
- por,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ser tarty.


Wykonanie:

1. Por kroję w plasterki.


2. Wrzucam na rozgrzaną oliwę.


3. Smażę ją chwilę, aż się zblanszuje, ale nie zbrązowieje.


4. Bataty obieram.


5. Batata kroję (nie do końca!) w plastry grubości 0,5 cm.


6. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.


7.  Bataty wkładam do foremki i polewam oliwą.


8. Zapiekam 1,5 godziny.


9. W tym czasie ser żółty kroję w kwadraty 3x3 cm.


10. Pasterki salami kroję na cztery.


11. Do upieczonych batatów  Wkładam po kawałku salami w co drugie nacięcie.


12. W pozostałe nacięcia wkładam ser.


13. Całość obkładam porami. Solę i pieprzę dość obficie.


14. Posypuję startym serem i jeszcze 10 minut zapiekam.


Bataty idealnie smakują z paluszkami rybnymi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz