piątek, 28 czerwca 2013

Lukier plastyczny

Witam,
zapraszam do przygotowania lukru, który doskonale ozdobi każdy tort, mufinkę czy ciastko.




Będziecie potrzebować:

- około 50 gram wrzącej wody,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżeczki glukozy (nie da się jej niczym zastąpić, niestety),
- około 340 gram cukru pudru.


Wykonanie:

1. Odmierzam cukier puder, wysypuję go na czysty blat lub stolnicę.


2. Zagotowaną wodę odmierzam.


3. Wsypuję do niej trzy łyżeczki żelatyny. Mieszam do momentu, aż się całkowicie rozpuści.

 

4. Do rozpuszczonej żelatyny dokładam trzy łyżeczki glukozy. Znów dokładnie mieszam.


5. Mieszam cukier puder na stolnicy, dolewając po trochu płyn ze szklanki.


6. Cały czas dosypuję cukru pudru z brzegów i zagniatam płyn z kubka łyżeczką.


7. Gdy wyleję już cały płyn, zagniatam ciasto ręcznie, do momentu aż przestanie być szkliste i wszystkie składniki się dobrze połączą.


Niewykorzystaną masę możecie trzymać w woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji. Najpierw trzeba ją ogrzać w dłoniach a potem formować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz