piątek, 14 czerwca 2013

Cukier pomarańczowy z cynamonem

Witam,
zapraszam na smaczny dodatek każdego deseru.


Będziecie potrzebować:

- cukier,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- laski cynamonu,
- tarty cynamon,
- barwnik spożywczy pomarańczowy (opcjonalnie).


Wykonanie:

1. Odmierzam 80 gram cukru i 15 gram skórki.

2. Skórkę pomarańczową kroję w malutką kosteczkę. Wrzucam do miski.

3. Dodaję dwie laski całego cynamonu i dwie szczypty tartego.

4. Mieszam dokładnie.

4b. Opcjonalnie - dodaję szczyptę barwnika i około 6 kropli wody. Mieszam.


5. Cukier wsypuję do słoika, zamykam i odstawiam na 48 godzin by aromaty się przeniknęły.

Cukier pomarańczowo - cynamonowy doskonale pasuje do kawy oraz do piernika.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz