Witam,
zapraszam na prawdziwy, domowy rosół.
Będziecie potrzebować:
- kawałek wołowiny,
- trzy kurze skrzydła,
- marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- sól, pieprz, lubczyk,
- świeża zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Wołowinę wkładam do garnka, zalewam zimną wodą.
2. Dokładam kurze skrzydła.
3. Wstawiam na palnik i gotuję 1,5 godziny na bardzo lekkim gazie. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie!
4. Po tym czasie dodaję warzywa i gotuję wciąż na malutkim gazie przez 1 godzinę.
5. Następnie dodaję pieprz, odrobinę lubczyku, liście laurowe i ziele angielskie.
6. Całość gotuję na średnim gazie około 5 minut. Teraz dopiero solę!!!
7. Łyżką cedzakową wyjmuję wszystko z zupy, oprócz marchwi.
8. Podaję z makaronem typu nitki i posypany odrobiną pietruszki.
Rosół domowy, dla mnie, to smak dzieciństwa.
Przekopałam chyba tysiąc przepisów w Internecie. Przeczytałam kilkadziesiąt porad i kilkadziesiąt wskazówek.
I tak, w oparciu o najlepiej sprawdzone sugestie, pomoc mamy i babci :) oraz kilka bezowocnych prób, zrobiłam:
Rosół - Królową Polskich Zup.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz