wtorek, 21 maja 2013

Rosól - domowy, najlepszy

Witam,
zapraszam na prawdziwy, domowy rosół.


Będziecie potrzebować:

- kawałek wołowiny,
- trzy kurze skrzydła,
- marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- sól, pieprz, lubczyk,
- świeża zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Wołowinę wkładam do garnka, zalewam zimną wodą.


2. Dokładam kurze skrzydła.


3. Wstawiam na palnik i gotuję 1,5 godziny na bardzo lekkim gazie. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie!

4. Po tym czasie dodaję warzywa i gotuję wciąż na malutkim gazie przez 1 godzinę.


5. Następnie dodaję pieprz, odrobinę lubczyku, liście laurowe i ziele angielskie.


6. Całość gotuję na średnim gazie około 5 minut. Teraz dopiero solę!!!

7. Łyżką cedzakową wyjmuję wszystko z zupy, oprócz marchwi.

8. Podaję z makaronem typu nitki i posypany odrobiną pietruszki.

Rosół domowy, dla mnie, to smak dzieciństwa.

Przekopałam chyba tysiąc przepisów w Internecie. Przeczytałam kilkadziesiąt porad i kilkadziesiąt wskazówek. 
I tak, w oparciu o najlepiej sprawdzone sugestie, pomoc mamy i babci :) oraz kilka bezowocnych prób, zrobiłam: 
Rosół - Królową Polskich Zup.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz