Witam,
zapraszam na pikantną przekąskę.
Będziecie potrzebować:
- dwie szklanki mąki,
- dwa jajka,
- 125 ml wody,
- 100 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- serek twarogowy dowolny.
- sól i pieprz,
- czubryca zielona,
- kurkuma,
- papryka słodka (lub ostra),
- bazylia,
- estragon.
Wykonanie:
1. Mleko, wodę i jajka wrzucam do miksera. Dokładnie rozmącam.
2. Dosypuję proszek, mąkę i po łyżeczce przypraw. Solę i pieprzę do smaku. Dokładnie rozmącam.
3. Olej rozgrzewam w garnku, wkładam foremki do ciastek i smażę partiami.
Jeśli nie macie takich foremek, ciastka można robić wlewając po łyżce masy na gorący olej. Trzeba tylko pamiętać, że ciastka należy odwrócić bo się przypieką tylko z jednej strony.
4. Wysmażone ciastka wyjmuję na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Gotowe ciastka smarujemy serkiem. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz