środa, 29 maja 2013

Kurczak pieczony w miodzie

Witam,
zapraszam na wspaniałego kurczaka w doskonałym miodzie.


Będziecie potrzebować:

- pięć podudzi kurczaka,
- sól i pieprz,
- carry, ostra papryka,
- pietruszka zielona, estragon, bazylia,
- trzy ząbki czosnku,
- miód,
- oliwa z oliwek.


Wykonanie:

1. Udka kurczaka myję dokładnie w ziemnej wodzie, osuszam i wkładam do miski.


2. Mięso nacieram solą i pieprzem. Posypuję przyprawami i ziołami oraz zmiażdżonym czosnkiem.


3. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, przesypuję do niego mięso. Polewam je dwoma łyżkami oliwy i sześcioma łyżkami miodu.


4. Wstawiam do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piekę 35 - 40 minut.


5. Kurczaka wyjmuję z naczynia żaroodpornego i polewam sosem powstałym z pieczenia.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz