piątek, 24 maja 2013

Jajecznica na dwa sposoby

Witam,
zapraszam na nasze rodzinne śniadanie


Będziecie potrzebować:

> tradycyjnie:
- dwa jajka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- 50 ml śmietanki,
- tłuszcz do patelni.

> na bogato:
- dwa jajka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- cebula,
- 100 gram kiełbasy,
- tłuszcz do patelni.


Wykonanie:

1. Na dwóch patelniach rozpuszczam tłuszcz.

> Jajecznica tradycyjna:

2. Jajka wbijam do miski, dodaję śmietankę, sól, pieprz i szczypiorek. 

3. Wlewam na rozgrzaną patelnię, mieszam cały czas, do uzyskania pożądanego "stanu ścięcia".

Jajecznica na bogato:

2. Posiekaną cebulę wrzucam na patelnię.


3. Dorzucam pokrojoną kiełbasę. Smażę dłuższą chwilę.


4. Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i szczypiorek.

5. Wlewam na rozgrzaną patelnię do usmażonej już cebulki z kiełbasą, mieszam cały czas.


6. Jajecznicę podaję na ogrzanych talerzach, 
 tradycyjną - z kanapkami z szynką, 
a na bogato - tylko z masłem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz