Witam,
zapraszam na nasze rodzinne śniadanie
Będziecie potrzebować:
> tradycyjnie:
- dwa jajka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- 50 ml śmietanki,
- tłuszcz do patelni.
> na bogato:
- dwa jajka,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- cebula,
- 100 gram kiełbasy,
- tłuszcz do patelni.
Wykonanie:
1. Na dwóch patelniach rozpuszczam tłuszcz.
> Jajecznica tradycyjna:
2. Jajka wbijam do miski, dodaję śmietankę, sól, pieprz i szczypiorek.
3. Wlewam na rozgrzaną patelnię, mieszam cały czas, do uzyskania pożądanego "stanu ścięcia".
Jajecznica na bogato:
2. Posiekaną cebulę wrzucam na patelnię.
3. Dorzucam pokrojoną kiełbasę. Smażę dłuższą chwilę.
4. Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i szczypiorek.
5. Wlewam na rozgrzaną patelnię do usmażonej już cebulki z kiełbasą, mieszam cały czas.
6. Jajecznicę podaję na ogrzanych talerzach,
tradycyjną - z kanapkami z szynką,
a na bogato - tylko z masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz