wtorek, 21 maja 2013

Faworki

Witam,
zapraszam na smaczne, nie tylko tłusto-czwartkowe obżarstwo.


Będziecie potrzebować:

- dwie szklanki mąki,
- cztery żółtka jaj,
- jedna łyżeczka octu,
- opakowanie śmietany 18%,
- sól do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.



Wykonanie:

1.Mąkę i odrobinę soli wsypuję do miski. Robię w środku zagłębienie.


2. Dorzucam żółtka.


3.  Wlewam ocet.


4. Oraz dolewam śmietanę.


5. Całość zagniatam bardzo dokładnie.


6. Rozwałkowuję ciasto na grubość około 3 milimetrów na podsypanym mąką blacie.


7. Wycinam radełkiem (lub nożem deserowym) prostokąty. Przez środek robię nacięcie jak na zdjęciu.


8. Smażę faworki na jasno złoty kolor, wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


9. Gotowe faworki posypuję obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz